Initiere Webdesign

DESIGNER PAGINI WEB (COD COR/NOMENCLATOR 4113.3.1)


DESCRIEREA OCUPATIEI:
Designerul pagini web este liantul intre clienti, care sunt persoane juridice sau persoane fizice, si informatie, dispunerea acesteia ca forma si accesibilitate. Designerul de pagini web analizeaza cererea si o racordeaza la tehnologia existenta in functie de dorinta clientului. Internetul este mediul specific in care sunt instalate-publicate, gazduite, promovate si vizitate paginile diferitilor clienti de catre vizitatorii din intreaga lume.
Designerul de pagini web este cel care face transferul de informatie primita de la client la produsul finit care este site-ul.
Vizualizarea continutului informational, respectiv a site-ului, destinat vizitatorilor paginilor web se face prin intermediul diferitilor navigatori sau browseri, cum ar fi: Internet Explorer, Netscape, Opera, Mozilla, Konquerer sau Firefox.
Designerul de pagini web pune in practica cunostinte din domeniul marketing, realizeaza analize si sinteze, pentru a descoperi cerintele vizitatorilor si clientilor, are aptitudini specifice proiectantilor in domeniul tehnologiei informatiei dar si calitatile unui artist cu ajutorul carora modeleaza site-urile atat din punct de vedere grafic cat si al proiectarii paginilor web. El reuseste sa imbine datele tehnice intr-o structura artistica cat mai placuta si functionala.
Intrucat proiectarea unei pagini web presupune activitati din domenii conexe, este necesara munca in echipe de web-designeri care sa conlucreze la realizarea acestor lucrari complexe.
Ocupatia satisface un segment limitat al nevoilor clientilor, printr-o specializare intr-o anumita zona a proiectarii de pagini de Internet: texte, grafica si animatie, continut, multimedia, interactivitate.

CONDITII DE ACCES:
- Pregatire generala minima: invatamant liceal
- Competente / abilitati specifice, spirit de observatie, gandire analitica, memorie, imaginatie creativa bogata.

TIP DE CERTIFICAT OBTINUT: CERTIFICAT DE ABSOLVIRE recunoscut la nivel national

OBIECTIVELE EXPRIMATE IN COMPETENTE PROFESIONALE:
- sa-si autoevalueze capacitatile proprii, sa aplice in activitatea practica cunostintele acumulate la diverse forme de formare continua, asigurand astfel imbunatatirea performantelor profesionale;
- sa comunice sarcinile, evenimentele si aspectele legate de de activitatile de la locul de munca, in cadrul discutiilor de grup sau individuale si sa aiba capacitatea de a formula si de a transmite opinia presonala;
- sa desfasoare activitati in echipe de proiectare si dezvoltare complexe, in medii cu inalta tehnologie informatica;
- sa utilizeze procedurile si instructiunile de lucru, standardele si sa aplice actiuni preventive si corective, care tin de sarcnile proprii.
- Sa aplice normele de tehnica securitati muncii si a prevederilor pentru stingerea incendiilor;
- Sa proceseze primar informatiile si datele din diverse formate brute grafice, audio-video, text in formate electronice;
- Sa valideze datele procesate si arhivate, prin confruntare cu datele primare si/sau cu cererile clientilor;
- Sa reduca riscurile de pierdere a informatiilor si documentelor electronice;
- Sa utilizeze eficient perifericele uzuale ale PC-urilor (monitor, tastatura, mouse, floppy) si a celor specifice (imprimante, scannere, aparate foto digitale, camere analogice/digitale, etc.);
- Sa intocmeasca analiza nevoilor clientului si sa emita solutii alternative pentru satisfacerea lor;
- Sa structureze pagina web in functie de legaturile din exterior catre site, schite, continut general, structura de navigatie, story-board, structurile de fisiere.
- Sa proceseze materiile prime ale site-ului, respectiv, textele, grafica, animatiile si sunetele care urmeaza sa fie inglobate in prototip.
- Sa contruiasca elementele de baza ale site-ului si asezarea acestora intr-un tot unitar;
- Sa integreze in prototipurile create limbaje de programare scriptic, baze de date si sisteme de comert electronic;
- Sa testeze on-line pagina web;
- Sa faca lansarea oficiala a paginii web;
- Sa asigure mentenanta produsului, sa actualizeze informatia, sa monitorizeze, site-ul, sa modifice si sa completeze structura lui.

DURATA DE PREGATIRE: 90 ore
Pregatire teoretica: 30 ore
Pregatire practica: 60 ore

FORMELE DE ORGANIZARE A PROGRAMULUI DE FORMARE: curs, laborator, proiect.

PLANUL DE PREGATIRE:
10 ore/saptamana timp de 9 saptamani, din care 3 ore/saptamana teorie si 7 ore/saptamana laborator.
Ordinea cronologica a modulelor este urmatoarea:
1. Modulul Construirea abilitatilor de comunicare, dezvoltare profesionala, lucru in echipa, 3 ore (1 ora teorie, 2 ore laborator);
2. Modulul Utilizarea calculatorului, prelucrarea informatiei 7 ore (3 ore teorie, 4 ore laborator);
3. Modulul Graphic-Design, 40 ore (13 ore teorie, 27 ore laborator);
4. Modulul Proiectare web, 40 ore (13 ore teorie, 27 ore laborator);
5. Modul Practica de proiect, 12 ore.

LOCUL DE PRACTICA: la firme de profil alese de cursant sau recomandate de furnizorul de formare profesionala.

PLASAMENT:
Firme de web-design, Agentii de publicitate, edituri, tipografii, posturi de radio si televiziune, autorizare ca persoane fizice autorizate (PFA).