Calificare webdesign

DESIGNER PAGINI WEB (COD COR/NOMENCLATOR 4113.3.1)

DESCRIEREA OCUPATIEI:
Designerul de pagini web este liantul dintre clienti, care pot fi persoane juridice sau persoane fizice, si informatie, dispunerea acesteia ca forma si accesibilitate pe web. Designerul de pagini web analizeaza cererea si o racordeaza la tehnologia existenta in functie de dorinta clientului. Internetul este mediul specific in care sunt instalate-publicate, gazduite, promovate si vizitate paginile diferitilor clienti de catre vizitatori din intreaga lume.
Designerul de pagini web este cel care face transferul de la informatia primita de la client la produsul finit care este site-ul respectiv pagina web.
Vizualizarea continutului informational, respectiv a site-ului, destinat vizitatorilor paginilor web se face prin intermediul diferitilor navigatori sau browseri, cum ar fi: Internet Explorer, Netscape, Opera, Mozilla, Konquerer sau Firefox.
Designerul de pagini web pune in practica cunostinte din domeniul marketing, realizeaza analize si sinteze, pentru a descoperi cerintele vizitatorilor si ale clientilor, are aptitudini specifice proiectantilor in domeniul tehnologiei informatiei dar si calitatile unui artist cu ajutorul carora modeleaza site-urile atat din punct de vedere grafic cat si al proiectarii paginilor web. El reuseste sa imbine datele tehnice intr-o structura artistica cat mai placuta si functionala.
Intrucat proiectarea unei pagini web presupune activitati din domenii conexe, este necesara munca in echipe de web-designeri care sa conlucreze la realizarea acestor lucrari complexe.
Ocupatia satisface un segment limitat al nevoilor clientilor, printr-o specializare intr-o anumita zona a proiectarii de pagini de Internet: texte, grafica si animatie, continut, multimedia, interactivitate.

CONDITII DE ACCES:
- Pregatire generala minima: invatamant liceal;
- Competente / abilitati specifice, spirit de observatie, gandire analitica, memorie, imaginatie creativa bogata.

TIP DE CERTIFICAT OBTINUT: CERTIFICAT DE CALIFICARE recunoscut la nivel national.

OBIECTIVELE EXPRIMATE IN COMPETENTE PROFESIONALE:
- Sa-si autoevalueze capacitatile proprii, sa aplice in activitatea practica cunostintele acumulate la diverse forme de formare continua, asigurand astfel imbunatatirea performantelor profesionale;
- Sa comunice sarcinile, evenimentele si aspectele legate de activitatile de la locul de munca, in cadrul discutiilor de grup sau individuale si sa aiba capacitatea de a formula si de a transmite opinia presonala;
- Sa desfasoare activitati in echipe de proiectare si dezvoltare complexe, in medii cu inalta tehnologie informatica;
- Sa utilizeze procedurile si instructiunile de lucru, standardele si sa aplice actiuni preventive si corective, care tin de sarcnile proprii.
- Sa aplice normele de tehnica securitati muncii si a prevederilor pentru stingerea incendiilor;
- Sa proceseze primar informatiile si datele din diverse formate brute grafice, audio-video, text in formate electronice;
- Sa valideze datele procesate si arhivate, prin confruntare cu datele primare si/sau cu cererile clientilor;
- Sa reduca riscurile de pierdere a informatiilor si documentelor electronice;
- Sa utilizeze eficient perifericele uzuale ale PC-urilor (monitor, tastatura, mouse, floppy) si a celor specifice (imprimante, scannere, aparate foto digitale, camere analogice/digitale, etc.);
- Sa intocmeasca analiza nevoilor clientului si sa emita solutii alternative pentru satisfacerea lor;
- Sa structureze pagina web in functie de legaturile din exterior catre site, schite, continut general, structura de navigatie, story-board, structurile de fisiere.
- Sa proceseze materiile prime ale site-ului, respectiv, textele, grafica, animatiile si sunetele care urmeaza sa fie inglobate in prototip.
- Sa construiasca elementele de baza ale site-ului si asezarea acestora intr-un tot unitar;
- Sa integreze in prototipurile create limbaje de programare scriptic, baze de date si sisteme de comert electronic;
- Sa testeze on-line pagina web;
- Sa faca lansarea oficiala a paginii web;
- Sa asigure mentenanta produsului, sa actualizeze informatia, sa monitorizeze, site-ul, sa modifice si sa completeze structura lui.

DURATA DE PREGATIRE: 1080 ore
Pregatire teoretica: 360 ore
Pregatire practica: 720 ore

FORMELE DE ORGANIZARE A PROGRAMULUI DE FORMARE: curs, laborator, stagiu de practica, proiect.

PLANUL DE PREGATIRE:

30 ore/saptamana timp de 30 saptamani, din care 12 ore/saptamana teorie si 18 ore/saptamana laborator, dupa care urmeaza 4 saptamani de practica (180 ore) in vederea realizarii proiectului de absolvire.
Ordinea cronologica a modulelor este urmatoarea:
1. Modulul Construirea abilitatilor de comunicare, dezvoltare profesionala, lucru in echipa, 10 ore (5 ore teorie, 5 ore laborator);
2. Modulul Utilizarea calculatorului, prelucrarea informatiei 50 ore (15 ore teorie, 35 ore laborator);
3. Modulul Graphic-Design, 420 ore (170 ore teorie, 250 ore laborator)
4. Modulul Proiectare web, 420 ore (170 ore teorie, 250 ore laborator)
5. Modulul Practica de proiect, 180 ore
Modulele 3 si 4 se vor desfasura concomitent, 15 ore/sapt., pentru Modulul 3 si 15 ore/sapt., pentru Modulul 4.


PLASAMENT:
Firme de web-design, Agentii de publicitate, edituri, tipografii, posturi de radio si televiziune, autorizare ca persoane fizice autorizate (PFA).